Jacek,
Nie, nie jestem Polakiem, ani nie mówię, nie piszę ani nie angażuję żadnego polskiego. Piszę swoje myśli po angielsku, a następnie używam google translate, aby przekonwertować mój angielski na polski. Nie chcę być krytyczne lub negatywne w tych komentarzach. Zadaję pytania, aby poznać szczegóły i rozwinąć niektóre stwierdzenia, aby poprawić przejrzystość i komunikację. Zbyt często widzę plakaty myślące, że MS Access (lub jakieś oprogramowanie) zbuduje dla nich bazę danych. Ty, jako konsultant, wiesz, że tak nie działa. Podobnie jak budowanie domu, centrum handlowego czy samolotu zaczynasz od ogólnych wymagań, od których przeprowadzasz analizę i przygotowujesz wstępny projekt. Nie rozpoczniesz centrum handlowego, projektując kolor farby na korytarzu na trzecim piętrze. Chciałbym zacząć od modelu danych, testu danych i scenariuszy, aby pokazać użytkownikom / menedżerowi / patronce, aby upewnić się, że wszyscy jesteśmy na tej samej stronie. Pomaga to w komunikacji i utrzymuje projekt tak, aby mógł być wyrafinowany. Podkreśla także błędne wyobrażenia, nieporozumienia bezpośrednio przed budową fizycznej bazy danych.
Rozumiem, że czasami nie znamy wszystkich faktów - mamy tylko ogólne wytyczne - i musimy coś dla siebie przygotować dla osób odpowiedzialnych za projekt. Ale nie spodziewałbym się, że wniosek o wydanie zezwoleń na zbieranie i składanie sprawozdań finansowych można przeprowadzić bez uwzględnienia koncepcji projektowych. Szereg prototypów może demonstrować fakty i dane, a także wymieniać komentarze, szczegóły i udoskonalenia, które mogą poprawić prototyp i przybliżać nas do "prawdziwych wymagań / projektu".
In my view your English is more than adequate to express your issues/comments. I have a lot of respect for June's knowledge and responses to posters. You know your situation and environment best. I have asked some questions to get a better understanding of your issue/opportunity in context, offered "my soapbox message"( po polsku) and will follow the thread with interest.
Good luck with your project.