Results 1 to 7 of 7

Speed issue continues

  1. #1
    fishhead is offline Advanced Beginner
    Windows 7 32bit Access 2010 32bit
    Join Date
    Apr 2015
    Posts
    76

    Speed issue continues

    I've been tackling a performance issue with my FE BE application for some time now and have just noticed a performance pattern that may mean something to someone more experienced than I.



    When the user uses the FE application and accesses the BE the speed is terrific.

    As soon as another user logs in and access the same BE (different data in the same table for instance) the speed drops dramatically for both users. It doesn't matter which user we try this with which means it's not a problem associated with the users computer.

    As soon as the 2nd user closes the application (FE) and leaves only 1 user accessing the BE data - the slow speed continues.
    If this same user closes the application and reopens it we get our fast speed back.

    For some reason as soon as the BE see another FE user it slows right down and won't speed up until both user quit the application and one of the users reopens it again.

    Is there a setting for sharing that i don't know about?

    thanks in advance.

  2. #2
    June7's Avatar
    June7 is online now VIP
    Windows 10 Access 2010 32bit
    Join Date
    May 2011
    Location
    The Great Land
    Posts
    47,478
    Each user runs their own copy of frontend?
    How to attach file: http://www.accessforums.net/showthread.php?t=70301 To provide db: copy, remove confidential data, run compact & repair, zip w/Windows Compression.

  3. #3
    fishhead is offline Advanced Beginner
    Windows 7 32bit Access 2010 32bit
    Join Date
    Apr 2015
    Posts
    76
    Yes each user has his own copy of FE on their wkstn.

  4. #4
    June7's Avatar
    June7 is online now VIP
    Windows 10 Access 2010 32bit
    Join Date
    May 2011
    Location
    The Great Land
    Posts
    47,478
    The frontend is an Access file?

    Might have something to do with record locking https://support.office.com/en-us/art...ADDAB6BE#bm2_2
    How to attach file: http://www.accessforums.net/showthread.php?t=70301 To provide db: copy, remove confidential data, run compact & repair, zip w/Windows Compression.

  5. #5
    fishhead is offline Advanced Beginner
    Windows 7 32bit Access 2010 32bit
    Join Date
    Apr 2015
    Posts
    76
    the BE is accdb and the FE is accdb as well.

  6. #6
    Missinglinq's Avatar
    Missinglinq is offline VIP
    Windows 7 64bit Access 2007
    Join Date
    May 2012
    Location
    Richmond (Virginia, not North Yorkshire!)
    Posts
    2,862
    This really sounds more like a network problem...what sort of network are we talking about here? Access works horribly, speed-wise, with WANs and VPNs.

    Linq ;0)>
    The problem with making anything foolproof...is that fools are so darn ingenious!

    All posts/responses based on Access 2003/2007

  7. #7
    fishhead is offline Advanced Beginner
    Windows 7 32bit Access 2010 32bit
    Join Date
    Apr 2015
    Posts
    76
    Quote Originally Posted by Missinglinq View Post
    This really sounds more like a network problem...what sort of network are we talking about here? Access works horribly, speed-wise, with WANs and VPNs.

    Linq ;0)>
    I ran this comment by the person who set up our network and he pointed out we are on a Gigabit switch and network performance wouldn't be an issue. I tend to agree based mainly on :
    1 user = great speed,
    2 users = speed drops dramatically ,
    back to 1 user = speed still slow,
    close /open application (1 user only) = great speed again.

    Something is happening within the application as soon as it detects another user accessing the BE

    I should mention my wkstn is running MSACCESS 2019 and the users are all running MSRuntime on their wkstns.
    If I close and open my FE (on MSAccess 2019 ) my speed increases, If the user closes and opens his FE (running MSRuntime) his speed increases too

    does anything else jump out as a possible cause for the slowness?

Please reply to this thread with any new information or opinions.

Similar Threads

  1. Weird Speed issue
    By devlin7 in forum Access
    Replies: 12
    Last Post: 02-09-2014, 07:32 PM
  2. Command continues to popup message box..
    By Stephanie53 in forum Forms
    Replies: 12
    Last Post: 05-30-2013, 02:23 PM
  3. Issues with Continues form
    By ducecoop in forum Access
    Replies: 3
    Last Post: 11-11-2010, 01:18 PM
  4. Dsum causing speed issue
    By ethoemmes in forum Queries
    Replies: 0
    Last Post: 07-06-2010, 05:22 AM
  5. Speed issue
    By hey23 in forum Queries
    Replies: 1
    Last Post: 06-24-2009, 09:16 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Tech Forums: Microsoft Office Forums